Raport z badań dot. podawania wody z kranu w lokalach gastronomicznych

Czy woda z kranu zagości wreszcie na naszych salonach?  Raport zestawia wyniki badań przeprowadzonych wśród lokali gastronomicznych w Warszawie, Łodzi i Krakowie.

Warszawa, Kraków, Łódź – czym różni się stosunek restauratorów z tych miast do podawania wody z kranu? Czy bardziej obawiają się jakości wody wodociągowej czy reakcji klientów? Czy turyści zagraniczni mają wpływ na postrzeganie wody kranowej? Wszystkie te zagadnienia zostały omówione w naszym raporcie!

W badaniu wzięły udział 94 lokale gastronomiczne – restauracje, kawiarnie i knajpki. Jak się okazuje, tylko 11 z nich serwuje wodę z kranu – pozostałe, poza wyjątkowymi okolicznościami, nie stosują takiej praktyki. Co ciekawe, choć większość z nich bałaby się sama zaproponować kranówkę swoim gościom, aż 67% z nich podałoby ją na życzenie klienta. Niektóre z lokali, choć nie serwują kranówki, posiadają na nią karafki tylko dla gości z Anglii, którzy mają w zwyczaju ją zamawiać!